Borówka amerykańska to smaczna bomba witaminowa
Borówka amerykańska to znany i ceniony przysmak. Dzięki jej walorom smakowym i słodkiemu posmakowi, ma wiele zastosowań w sztuce kulinarnej. Biorąc pod uwagę jej dość niewielkie wymagania w uprawie, naprawdę dobrze pomyśleć o samodzielnej uprawie tego owocu. Uprawa borówki amerykańskiej to przede wszystkim dobre nawadnianie, a owoc odwdzięczy się dużymi plonami. Borówki w sklepie są drogie, stąd samodzielna uprawa to rozsądne podejście. Wystarczy trochę się postarać, aby utrzymać sadzonki borówki amerykańskiej w dobrym stanie i cieszyć się zdrowymi i smacznymi owocami. Szczególnie dzieci uwielbiają borówki, a biorąc pod uwagę ich właściwości zdrowotne, są to same korzyści.
Jak hodować borówkę amerykańską?
Uprawa borówki amerykańskiej nie jest skomplikowana. Zasadniczo sadzonki borówki potrzebują dużo słońca i wody. W miejscach słonecznych i dobrze nawodnionych będą obficie i zdrowo owocować. Gdy sadzonki borówek mają mniej słońca, będzie mniej owoców, natomiast gdy nie mają wystarczająco wody, może to spowodować uschnięcie krzewu. Dobra wiadomość jest taka, że borówka jest dość odporna na mrozy, dlatego jest mniejsze zmartwienie zimą o te krzewy. Borówki powinno się sadzić we wrześniu, a owocami można się cieszyć od lipca do października.
Znane odmiany to na przykład Bluecrop i wyróżnia się ona dobrymi składnikami odżywczymi i jest mrozoodporna, a także wytrzymuje przejściowe przerwy bez wody. Zbiory mogą liczyć sobie nawet 9kg, dlatego cieszy się ona dużym powodzeniem wśród hodowców. Kolejna znana odmiana to bluegold, zalecana osobom mającym niewielkie doświadczenie w uprawach. Także jest mocno odporna na mrozy. Jakie jeszcze odmiany borówki można hodować? Borówki amerykańska Patriot rodzi owoce najwcześniej, bo już w lipcu można zbierać owoce. Owoc ma bogaty smak, ale wymaga dużo słońca. Warto wspomnieć o odmianie Chandler. Cechuje ją wysoka wartość odżywcza owoców o średnicy do 2,5 cm, a przy tym jest łatwa w uprawie i mało choruje.
Jak HTTPS://www.podkarpackiesady.pl/21-borowki-amerykanskie borówka amerykańska wpływa na zdrowie i jak można ją wykorzystać w kuchni?
Borówka to bardzo zdrowy owoc, który jest źródłem cennego błonnika dla organizmu.
Dzięki naturalnym antyoksydantom, jest zapewnione przeciwdziałanie rozwojowi nowotworów. Ponadto są źródłem wielu witamin takich jak A, E i C i redukują poziom szkodliwego cholesterolu. Ich właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne sprawiają, że są dobre w przeziębieniach i ich profilaktyce. Jeśli chodzi o codzienny jadłospis, to wykorzystanie borówki amerykańskiej jest bardzo wskazane. Borówki można jeść solo, z jogurtem lub śmietaną i cukrem, jako dodatek do deserów, ciast. Można z nich robić dżemy, aromatyczne sosy i inne przetwory. Świetnie komponują się z placuszkami i naleśnikami jako wykończenie tych dań. Jak widać, ich zastosowanie w kuchni jest naprawdę szerokie. Wszystkie wspomniane odmiany borówki amerykańskiej oraz porady dotyczące hodowli i warunków dobrych do uprawy można znaleźć w sklepie podkarpackiesady.